pondelok 22. decembra 2014

Konferencia Rady Leteckých Modelárov.

Pôvodný príspevok bol napísaný 3. decembra, aktualizované 6. , 22.a 26. decembra 2014.
Ako sa to robí inde:Svaz modelářů České republiky (SMČR) 
Dnes  (3.XII. 2014) som dostal mejl  od p. Csontosa o zverejnení zápisnice z tejto konferencie (Ďakujem.), ešte z októbra tohoto roka. Plné znenie nájdete na tomto odkaze. 
Pozde , ale predsa, 7 strán textu sa rodilo akosi ťažko...
Zápisnicu som si prečítal niekoľko krát, snažil som sa čítať medzi riadkami, nový predseda RLM je na slovo skúpy, tak pripíšem zopár svojich názorov na organizovanú činnosť  leteckých modelárov.
BOLO:   6.XII. 2014 "Valné zhromaždenie"  ZMOSu, som zvedavý na výsledok !
NOVÉ: Po týždni žiadne správy o výsledku konferencie!  ALEBO zas sa niečo udialo, o čom platiaci členovia ZMOSu nemajú vedieť ? (v dobe Internetu nepochopiteľné...)
NOVÉ. Dnes (22.XII.2014) som objavil zápisnicu z  "Valného zhromaždenia..." novým predsedom  prezidentom  ZMoS sa stal Pavol Barbarič. (bývalý predseda leteckých modelárov:-(
Zápisnicu som  prečítal, predovšetkým  sa riešili  personálne otázky... Hľadal som potrebné  informácie  pre modelárov(  aktuálne zmeny zo strany FAI, legislatíva EÚ okolo leteckých modelov , "drony")   Moc múdry nie som...zistím viac od nového predsedu RLM a dopíšem.

sobota 13. decembra 2014

Stavači, lietači, kupovači...

Foto: Tom Hutchison
...Tí  čo sem chodia pravidelne vedia o čom je reč. Všetci si hovoria modelári. Túto úvahu sme s mojimi kamarátmi Jarkom a Igorom už niekoľkokrát rozvíjali, ale nádherné fotografie zo zlatej éry modelárstva mi nedali tak napíšem pár postrehov. Najprv citát "stavača"  z českého DF-ka.:
Jasně, že to dneska spousta lidí neumí, koupí si modely a lítá. Nebo si koupí rovnou celého Ukrajince jako trenéra, stavěče, poradce, pomocníka... tedy koupí jim to spíš tatínek. A takoví ovšem poté, co vyhrají jednu soutěž a nechají si na svoji osobu složit oslavnou píseň, skončí, protože je to vlastně nebaví, neumí to, nebo vyschne šrajtofle.

Aby som bol úprimný, aj v mojom najbližšom okolí sa  tatkovia modelári nezapreli a prostredníctvom svojich detičiek, vnúčikov si pohladkali svoje ego...


utorok 9. decembra 2014

Aeronca 15 AC Sedan/II...

...čo dodať,  perfektná práca. Aeronca je pripravená na zalietanie, servá sú na svojom mieste, motor sa točí, ťažisko je presne tam, kde má byť:-)
Pozdravujeme Matthiasa, Igor dostal do mejlu obsiahly dokument popisujúci predlohu (Ďakujeme!)
Celá foto galéria  stavby modelu  je TU.
Počasie nie je vhodné na lietanie, dám správu o o zalietaní modelu.