utorok 24. júla 2012

Retroplane 2012.

Retroplane ...je modelárske fórum modelárov, ktorí sa nádherne zabávajú stavaním a lietaním historických vetroňov. Sú mi  veľmi blízky modelárskou filozofiou lietaním pre radosť ale čo je veľmi sympatické modely si stavajú z dreva. Snažia sa o maketové prvky  ("panďulák" vybavenie kabíny, povrchovka...)ktoré zodpovedajú dobe predlohy. Jediné pravidlo ktoré je záväzné, že predlohy musia byť do roku 1960. Tento víkend majú  svoje výročné stretnutie  ( Retroplane 2012.) v neďalekom Spitzbergu v Rakúsku. Na fóre som sa zaregistroval, pričom zo Slovenska sme tam  traja. Dokonca Laco z Trenčína je oficiálny účastník stretnutia a  možno ho do Rakúska prídem osobne podporiť.

  1. Do Spitzbergu  už sa schádzajú prvý účastníci a sledujete TU ako  to tam bude vypadať:
  2. Libor Kolman na svojom webe zhrnul všetky dostupné informácie o tomto ročníku stretnutia priaznivcov skutočných historických modelov.
  3. Prví piloti sa zabývali v kempe letiska, podávajú prvé informácie z miesta činu... 
  4. NOVÉ:V sobotu ráno som strávil niekoľko hodín na letisku v Spitzbergu, na miestnom svahu fúkal nesprávny vietor lietalo sa na na neďalekom Braunsbergu...
  5. NOVÉ:Utvrdil som sa že, podstatou združenia Retroplane je nielen stavať  histické modely  z dreva ale aj lietať podľa predlohy  predovšetkým na svahu.
  6. NOVÉ:Podľa predošlého videa je lietanie na neznámom svahu riskantná záležitosť. Predovšetkým svah treba poznať ako nosí a pristátie pod svahom je veľký problém...radšej aero vlek s historickým motorákom.
  7. NOVÉ:  Po dovolenke na chorvátskom kúpalisku som nahral zopár fotografií na  picasu TU:

Žiadne komentáre: